Dan för dopparedagen

Kan inte fatta att det är julafton imorgon! Men så härligt:) Min julafton kommer bli lite hektisk känner ja... Först består dagen av jobb mellan 7-14 sen stress hem och byta om för att åka vidare till Robins föräldrar och fira jul där en liten stund. Sen fem, halv sex ska vi vara hos mina föräldrar och äta julbord och fira ännu mera jul. Man vill ju hinna träffa alla ju så då får de bli såhär:) MEN lördag, söndag sen är jag ledig! Guld! Då ska jag vila! För denna vecka har varit jobbig...

Igår gick vi in i vecka 30 me! Men där magiska veckan som man har sett fram emot hela tiden. Kommer ihåg i början av graviditeten hur man tänkte, att vecka 30 då hade man gått lång tid och då är det inte långt kvar. Känns som om den näst sista milstolpen är passerad lixom:) Nu är nästa när lillen kommer:) Läängtar så!


Vecka 30

Kroppen: Det är vanligt att brösten läcker råmjölk "kolostrum" redan nu. Det brukar inte vara fråga om några stora mängder, men det kan det vara bra att införskaffa en skön amningsbehå utan byglar som du kan ha om natten.
Om förvärkarna upplevs som smärtsamma är det en signal om att allt inte står rätt till. Detta inträffar vanligtvis efter en lång arbetsdag eller då du är jäktad. Ta det lite lugnare och förkorta gärna dina arbetsdagar. Om du får kraftiga sammandragningar brukar man kontrollera livmoderhalsen för att se att den inte är försvagad och öppnar sig i förtid. Om så är fallet kan sjukskrivning vara aktuellt för att man ska kunna vila. Ibland rekommenderas en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.
De flesta föräldrar kommer nu att börja eller har redan påbörjat en föräldrakurs eller förlossningsförberedande kurs.

Barnet: Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor. Barnet vaggas till sömns av mammans rörelser och vaknar ofta när hon lägger sig. Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan även hålla i sig efter födseln, men det är inte säkert. Barnet hör många ljud inifrån mammans kropp, bland annat ljud från mammans hjärta och mage. Ljud från magen kan i vissa fall uppgå till så mycket som 80 decibel vilket kan jämföras med en kraftigt trafikerad gata. 

Egna anteckningar:
Nu börjar tröttheten bli större igen. Känner att man är helt slut efter ett arbetspass, ja mer än vanligt. Fötterna dunkar och svullnar på kvällarna. Måste bli bättre på att använda stödstrumporna igen! Nån värk i rygg eller ljumskar har jag inte känt på ett tag nu, såå skönt. Märker att det ger resultat att man har varvat ner lite. Nu är det inte långt kvar tills jag får gå på HP, wiiie! Bara 10 dagar kvar sen är man L E D I G, läääänge:) Lämnade även in papper till jobbet idag om hur jag tänker vara föräldrarledig och så. Har lagt in till sista januari 2012. Får se sen hur långt dagarna räcker och när Robin tänker vara hemma:)

Bilder får jag ta en annan dag... Nu ska jag upp till mamma och pappa och ficka lite inför julafton:) Har varit där uppe varje kväll nu denna vecka, mycket att stå i:) Så mysigt när hela familjen pysslar tillsammans!


Kommentarer
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback