13 september 2011

Har suttit och googlat lite på utvecklingssprång nu på morgonen. Eller nej först sökte jag på "dålig sömn bebis" och "brist på sömn bebis".... Ja men såklart kom ju utvecklingssprång upp, Självklart! Nu när jag läst på lite så är det just där vi är nu:) Skönt då vet man det!

MENTAL UTVECKLING
Den fysiska utvecklingen är påtaglig och något som vi alla väntar på. Barnet lär sig lyfta på huvudet, vända sig, gripa, sitta, krypa, stå och gå. Ungefär i den ordningen och ungefär vid samma ålder.

På samma sätt är det med den mentala utvecklingen, den sker också i etapper, i en viss ordning och i en viss ålder.
Men den fysiska och mentala utvecklingen hänger inte alltid ihop. De kan sammanfalla, men det är också vanligt att barn går tillbaka något eller stannar upp rent fysiskt när de tar ett mentalt språng.
Både det fysiska och mentala framskridandet kännetecknas av ”ett steg bakåt och ett språng framåt”. Det varierar dessutom mellan olika barn. En del är tidigare, andra senare, några kastar om ordningsföljden.
De flesta barn går igenom alla sju utvecklingsfaser. Men vissa barn nästan bara nuddar vid några av dem. Föräldrarna kanske inte ens hinner uppfatta dem.
Man kan förutsäga, så när på någon vecka, när man kan vänta sig att spädbarnet ska gå igenom en utvecklingsperiod. För de allra flesta kommer perioderna vid 5, 8, 12, 19, 26, 37 och 46 veckors ålder.

Varje språng kan delas upp i 3 faser.

Fas 1: Först en jobbig period när barnet kräver extra uppmärksamhet. Det är inte bara vi föräldrar som inte känner igen vårt barn. Barnet känner heller inte igen sig själv! Allt har förändrats, barnet har liksom trätt in i en ny värld.

Tecknen på att ett nytt utvecklingsprång är på gång är ungefär desamma varje gång:
Barnet...
    skriker oftare och mer.
    vill ha mer fysisk kontakt och vill att du ska ägna dig mer åt det.
    har sämre aptit.
    är blygare och klängigare än vanligt.
    sover dåligt.
    suger mer på tummen.
    är tystare och mindre livligt.
Fas 2: Själva utvecklingssprånget: Vad som händer varierar för varje språng.

Fas 3: Nu följer en lugn period. En vila efter den ansträngande utvecklingsfasen och inför nästan stora språng. Under viloperioden är barnet gladare och mer självständigt än tidigare. Både föräldrar och barn kan njuta av barnets nya färdigheter.
Skit bra sida jag hittade! Nu förstår man verkligen vad som händer och har lite mera förståelse till varför det är såhär... Men framför allt att det inte ALLTID kommer vara så här:)
Iaf så är min lilla prins framme vid språng 5 och där står det så här:
SPRÅNG 5
Vid omkring 23 veckors ålder är det dags igen. Barnet blir missnöjt grinigt och lynnigt. Det beror, som tidigare, på att världen kommer i gungning därför att stora förändringar är på väg.
Det femte språnget, som inträffar vid omkring 6 månaders ålder, kan kallas relationssprånget. Barnet lär sig att omvärlden är stor och själv är han eller hon bara en liten prick. Den leksak barnet vill leka med ligger onåbar uppe på en hylla. Mamma och pappa kan försvinna till ett annat rum och då är de borta. Det kan förstås kännas mycket skrämmande.

Nu sover barnet ofta sämre. Kanske har det svårt att somna eller vaknar tidigare. Kanske verkar det ha mardrömmar. Barnet blir blygare och vill helst ha mamma eller pappa riktigt nära för att ha koll på att ingen försvinner. Snuttesaker är viktiga.


Så kan du hjälpa barnet:
Visa barnet att du inte överger det. Låt det vänja sig vid nya situationer i sin egen takt. Lek tittutlekar. Det är roligt att kasta saker och att rasa torn som pappa eller mamma bygger upp. Genomskinliga saker med något inuti är spännande. En plastflaska med lite vatten och skum till exempel. Nu är det hög tid att barnsäkra hemmet. Musik, dans och ramsor brukar uppskattas.
Och ja det märker man ju att han blivit mera medveten på saker och ting. Har stenkoll på var jag är. Nya människor kan vara läskiga, speciellt om dom kommer och knackar på våran dörr och jag inte håller i han... Han är väldigt klängig, vill helst att jag ska bära och vagga honom hela tiden. Vaknar 50-11 gånger på natten och skriker, oftast är det ju nappen som ska i men som inatt har han skrikit med nappen i munnen. Mardrömmar eller vill han bara veta var jag är? För han tystnar och somnar om när jag tar upp han (väldigt tröttsamt!). Små äter hela tiden! Känns som om vi är tillbaka på ruta ett från när han föddes...
Alltså jag hänger inte ut min kära son som jobbig. Älskar han nå obeskrivligt men det kan vara skönt att veta vad som händer me de små. Sen är det otroligt tröttsamt att inte få sova!! Robin har försökt att avlasta men oftast blir det bara värre då. Då är det som om Albin vaknar till liv mera (för han skriker/gnäller typ i sömnen) och då blir det fel att pappa är där och inte mamma. Då får jag iaf kliva upp och oftast ge han tutten för att han ska somna om. Nää alltså fy hoppas detta går över snart! Det konstiga är att han är hur pigg som helst på dagen fast vi haft en dålig natt... Men inte mamman...
Aja så är det me det...
Hittade även en lista på när du lär sig göra olika saker i.o.m utvecklingen
Vad händer? När händer det troligen?
Känner igen dig: Någon av de första dagarna
Vänder huvudet: 1:a månaden Håller huvudet stadigt ett par sekunder: 2 månader
Öppnar händerna: 2 månader
Ler: 2 månader
Jollrar: 2 månader
Upptäcker sina händer: 2 månader
Lyfter huvudet när barnet ligger på mage: 3 månader
Leker med fingrarna: 3 månader
Fokuserar med båda ögonen: 3 månader
Slår mot föremål: 3 månader
Känner igen andra än familjen: 3 månader
Skrattar: 3-4 månader
Håller i en skallra: 4 månader
Sparkar avsiktligt: 4 månader
Följer föremål med blicken: 4 månader
Sträcker sig mot mamma/pappa: 4 månader
Vänder sig mage/rygg från: 4½ månad
Förstår välbekanta händelser: 4-5 månader
Håller huvudet stadigt: 5 månader
Imiterar andra bebisar: 5-9 månader
Sitter utan stöd kort stund: 6 månader Griper: 6 månader
Säger enstaviga "ord": 6 månader
Lystrar till sitt namn från: 6 månader Visar rädsla för främlingar: 6-8 månader Kryper: 7-9 månader
Förstår att saker finns, fast de inte syns: 7-9 månader Sätter sig upp själv: 8-9 månader
Sitter stadigt i 10 minuter: 8-9 månader
Säger tvåstaviga "ord": 8-9 månader
Använder pincettgrepp: 9 månader
Pekar: 9 månader
Kan säga flera "ord": 9 månader
Förstår en del ord: 9 månader
Ställer sig upp med stöd: 9-10 månader
Går med stöd av två händer: 9-10 månader
Tycker om och känner igen böcker: 9-10 månader
Vinkar adjö: 9-10 månader
Förstår ordet "nej": 9-10 månader
Uppskattar skoj och skämt: 9-10 månader
Undersöker föremål: 9-10 månader
Klappar händer: 9-10 månader
Gör två saker på samma gång: 10 månader
Sätter sig ner från stående: 10-11 månader
Kryper uppför trappor: 11 månader
Går med stöd av möbler: 11-12 månader
Går med stöd av en vuxenhand: 12 månader
Står utan stöd: 12 månader
Säger första riktiga ordet: 12 månader
"Svarar" på begäran: 12 månader
Kan följa med i en historia från: 12 månader
Tar första stegen: 12-13 månader

Lite kul lista:) Markerade de som Albin kan just nu.
Måste berätta en sak som hände igår:) Jag har hört det tidigare men inte riktigt trott på det...
Igår när jag var hos svärmor och målade så hade jag gåstolen med mig. Albin sprang runt och roade sig och tittade på medans vi målade. Ingela sod på en stege och målade upp mot listerna. Albin fick syn på henne och springer fram och säger "hej". Inte rent hej såklart men vi hörde tydligt att det var de han ljudade till. Sötnosen!
Men jag säger så hela tiden här hemma när han springer runt. Han tycker det är jätte kul när han kommer in i ett rum så säger man hej hej. En annan sak som han me har börjat me är att när han är i ett annat rum och man ropar på Albin så kommer han.
Så för att sammanfatta detta inlägget då. Utvecklingen är super kul men även sååå jobbig i mellan åt:)

Kommentarer
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback